tisdag, juli 18, 2006

Vilka ledare vi har...

Man kan tycka vad man vill om vår statsminister, regering, stödpartier och opposition. Och det gör jag också (särskilt om de förstnämda). Men sett ur ett större perspektiv är de ju ändå bara som paddor i den lilla igengrodda svenska dammen.

I dessa dagar med nya stridigheter i mellanösten med Israel som gemensam (dålig) nämnare kan man ju bara undra om det finns nått hopp för världen. Och om det finns någon vilja att komma överens och undvika stridigheter. Och över alltihopa sitter världens självutnämnda överhärskare USA och den galne översten Bush. Ena stunden ska länder som Afganistan och Irak invaderas och utrotas för att de är hot mot hela (väst)världen. När sedan länder som Iran och Nordkorea gör mer fysiska saker av sina atomteknologiska hot görs - ingenting. Och när Israel slår till med militära medel mot (iallafall delvis) civila palistiner och går på nästa grannland görs - ingenting.

Destu mer glädjande att hitta detta videoklippet. Att Bush kan sjunga var ju iallafall en god nyhet. Och en text med lite mening (om han förstår det). Låter ju lite sammasatt - kan det vara ryckt ur sitt sammanhang? ;-)

"How long - how long must we sing this song? How long? How long"

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du skriver "Och över alltihopa sitter världens självutnämnda överhärskare USA och den galne översten Bush. Ena stunden ska länder som Afganistan och Irak invaderas och utrotas för att de är hot mot hela (väst)världen. När sedan länder som Iran och Nordkorea gör mer fysiska saker av sina atomteknologiska hot görs - ingenting. Och när Israel slår till med militära medel mot (iallafall delvis) civila palistiner och går på nästa grannland görs - ingenting."

Det är nästan omöjligt att bedöma när man skall intervenera, det är nästan omöjligt att legitimera en intervention på några andra grunder än egoistiska där det finns något att vinna för den intervenerande makten och de offer som är förknippade med intervention. Kom ihåg vi ville inte ha kvar Saddam Husseins förtryck och vi tycker inte att Hizbollah kan angripa provocera Israel med raketer. Däremot är det klart att Israels mur och politiken mot palestinierna är förkastlig. Om ingen är polis vem stoppar då förtryckare? Inte FN vars säkerhetsråd stoppar allt via veto. Skall vi låta nästa Hitler leva bakon nationens slöjor i välmåga?

Anonym sa...

Lägg av med dina fisförnäma ordvvrängningar Alex. Visst Saddam var ingen höjdare, men det var ju inte därför USA gick in i Irak. Det var ju misiler och hemliga massförstörelsevapen som var ursäkten. Och av dessa såg vi ju i efterhand inget. Bush och CIA vilseledde en halv värld till att invadera. Hade inte Irak och Kuwait vid förra invationen råkat sitta på en sjuhelvetes massa olje hade inte USA ingripit då heller. Omsätt ditt resonemang på våra grannländer. Sverige tillåter inte knarkhandel vilket förekommer i ett välkänt område i Köpenhamn. Ska då svensk polis eller militär traska in där och styra upp?

Ska några internationella aktioner riktas mot och i nått enskilt land måste dessa gå genom FN eller nått liknande. Annars är vi snart alla illa ute om vi ska dansa efter Bushs pipa.

Anonym sa...

Resonemanget om att det skulle finnas massförstörelsevapen har jag aldrig trott på. Bushregimen har genom detta resonemang komprometterat hela det internationella systemet. Hade däremot väststaterna gått in för att Saddam våldförde sig på sin befolkning så hade saken kommit i annan dager, för nu borde ju alla intervenera i USA som har massförstörelsevapen.