måndag, juli 17, 2006

Dagens cdtips - Nitzer Ebb "Body of work"

Har ju inte postat några musiktips nu på ett tag och så kan det ju inte vara på en blogg där jag kallar mig själv musikintresserad. Så ändring och skärpning!!!

Dagens tips är faktiskt en hel cd, eller rättare sagt en dubbel cd. Närmre bestämt Nitzer Ebb med "Body of work" som är en samlingscd. För er som kanske inte är fans av gruppen kommer här en presentation. Gruppen bildades under 80talets början (jag tror jag har läst 1982 någonstans) av Douglas McCarthy, Bon Harris och David Gooday i Chelmsford, England. Man ska ha lyssnat på Bauhus, Cabare voltaire, Einstürzende Neubauten och DAF. Tidig och experimentell synth och elektronisk musik med andra ord. Efter försök med synthar och samplers grundade killarna själva ett bolag (Power Of Voice) och gav ut debut ep:n "Isn´t It Funny How Your Body Works" 84. Noteras kan att man arbetade ihop med Phil Harding som kanske är mest känd för sitt arbete med producentrojkan Stock, Aitken, Waterman. Men det här var som sagt ingen Kylie Minogue- eller Bananarama-pop. Med närapå punkiga texter som snarast upprepandes skreks och hårda dansanta rytmer fick de viss uppmärksamhet och Daniel Miller kontrakterade dem till Mute records. Debutcd "That total age" kom 87 och innehöll blivande klassiker som "Murderous", "Let your body learn" och inte minst "Join in the chant". David hoppade av men bandet nådde ut till ännu större publik som uppvärmare till Depeche Mode på deras turné 87. Bandet gick in i studion för att spela in uppföljaren "Belief" som gick i samma aggresiva stil men var ändå en utveckling. Lite mer "moget" sound kanske man skulle kunna säga. Singlarna "Controll I´m here", "Hearts & Minds" och "Shame" blev stora hits. När sedan 8otal blev 90tal fortsatte utvecklingen av soundet. Och i samma veva tappade jag lite av intresset för dem. Tredje albumet "Big hit" följdes av "Ebbhead" året efter. Trots att det co-producerades av Alan Wilder från Depeche Mode blev det aldrig någon personlig favorit. Sedan gick det några år och tidningarna skrev om interna problem innan sista, eller kanske snarare senaste studioskivan "Big hit" släpptes 1995. Och efter USAturnén splittrades duon.

Men nu har de som sagt släppt denna samling och är ute på turne för första gången på 11 år. Helgen som gick var de på Arvikafestivalen. och det pratas om nytt material i den tidiga stilen framåt slutet på året. Den som lever få se, men man kan ju hoppas iallafall. Denna samlingen är alltså en dubbel. På cd 1 rymms 19 låtar - samtliga singlar plus lite mer. På cd 2 finns mixar och b-sidor från singlarna. Inom ett par veckor släpps ännu en cd med mer udda, svåråtkomna och nyare mixar.

Titeln "Body of work" är ju dessutom en fyndig en eftersom musik gruppen spelade (iallafall i början av karriären) kallades Body eller EBM - Electronic Body Music. Så mitt råd är - skaffa och stämm in i ropen JOIN IN THE CHANT.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kolla in XP8 'Muscle and Hate' CDn, inte lika bra som NE men en jakligt nice cd med schyssta mixar :-)