måndag, juli 24, 2006

När Synth blir Synth

Som synthare har man alltid fått rättfärdiga sin musiksmak för omvärlden. När synthen var som störst (dvs. på 80talet) så hävdade motståndarna och häcklarna att ”maskinerna gör låtarna” och ”man behöver bara trycka på en knapp”. Sån tur då att Depeche Mode, Yazoo, Rational Youth osv. hade kommit över just de syntharna som gjorde deras hits. Naturligtvis var det inte så. Vad dessa belackare inte ville eller kunde förstå var att instrumentet synth, trummaskiner m.m. kräver lika mycket tekniskt kunnande, kreativitet och passion för att skapa nått som vilken gitarr, flygel eller trummor som helst. Att även förstärkare till elgitarren och mikrofonen också var elektriska maskiner glömdes också ofta bort.

Idag då? Den revolution som sena 70tals- och tidiga 80talsbanden gjorde har ju idag rivit ner mängder av murar i branschen. När så gott som samtliga låtar på hitlistor, radio och TV är skapade med synthar, samplers och datorer idag blir det svårare och svårare att förklara vad som är en ”synthlåt”. ”Madonnas hela senaste cd är ju skapad på dator” men är ju inte en synth för det. För att förklara det får man kanske backa tillbaka bandet till ”gamla goda tiden”. Ljuden som den tidens synthband använde var ”synth”. Ljud skulle inte låta som pianon, violin, trumpet eller akustiska trummor – det skulle vara elektroniskt. Detta nästan pornografiska användandet av synthljud (ljuden är där för att de ska synas, höras och exploateras) präglar fortfarande stilen. Men utvecklingen går framåt och blir ännu mer förvirrande. Band som t.ex. svenska Covenant, engelska VNV Nation och norska Apoptygma Berzerk brukar kallas synthband. Men de två första skulle lika gärna kunna vara dans/techno. Och Apoptygma tar i alla fall sin liveshow till mer rock än synth nuförtiden. Idag ryms allt från synthpop, EBM (Electronic Body Music), ovan nämnda danssynth och den mer brutala och skitiga industrigenren inom begreppet synth. Jämför då på gitarrsidan som har pop, rock, blues, punk, hårdrock, soul osv som helt fristående begrepp. Rörigt? Visst men det går att göra värre. Tidernas största synthband är ju Depeche Mode. Eller hur? Men numera har de ju vanlig rocksättning som inkluderar synth.

Nästan alla verkar ha synpunkter på denna kära musikstil. Man får än idag höra att ”synthen är bakåtsträvande som försöker låta 80tal”. Men i nästa recension är journalisten lyrisk över dussingitarrbandet som hämtar inspiration och ljud från Beatles, Rolling Stones, nått annat från 60talet eller Bruce Springsteen. Konsekvent eller hur?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Sag att nagon hade skrivit in pa romonight om din blogg! las gastboken

Anonym sa...

Pa tok for slo uppdatering!