måndag, juli 31, 2006

Massiv Depeche Mode Överdos

Depeche Mode har alltid varit ett band som har översköljt oss fans med massor av utgåvor. Som riktigt fan har det funnits mycket att köpa: varje singel följs av åtminstone två olika utgåvor av maxisinglar eller 12 tums singlar på den tiden det var vinyl som gällde. De mest fanatiska fansen skulle ju dessutom ha olika pressar från olika länder där t ex omslagen kunde se aningen annorlunda ut. För min del har jag nöjt mig med albumen och maxisinglarna. Men så enkelt blev det ju inte: lagom till dess att man hade fått tag i ”allt” så slog ju den lilla cdskivan igenom och bandet och skivbolaget Mute gav ju givetvis ut hela bakkatalogen på detta formatet också. Bättre ljud, någon bonuslåt var lockorden och givetvis köpte man hela samlingen och de nya släppen även på cd. VHS kom också. Först en samling med musikvideor, sedan en livevideo (Hamburg 84), mera musikvideor, livedokumentär/konsert (101 88) och Barcelona/Frankfurt (93). Dessa fann naturligtvis sin plats i bokhyllan. Och vad händer sen? Lagom till DVDboomen kommer så har givetvis (de flesta) titlarna kommit på DVD. Bättre ljud, bättre bild och med bonusmaterial. Självklart har även dessa letat sig in till samlingen.

Och så är det då 2006. Förra året släpptes senaste albumet ”Playing the angel”. Det bästa på – tja så där 13 år i alla fall. Självklart måste man ha det också. Samtidigt, eller något senare, avslöjas det att de gamla albumen ska släppas igen. Den här gången som remastrade cd-utgåvor. De först ut, Speak & Spell (81), Music for the masses (87) och Violator (90) kom i april. Med ommixat ljud i surround 5.1 och med en halvtimmes nysammanställd dokumentär om tiden för varje album. Dessa blev ännu ett välkommet tillskott till den evigt växande Depeche-samlingen. 5.1-ljudet gör att bitar av låtarna som aldrig har hörts på varken LP eller CD helt plötsligt finns där. ”Va, varför har jag inte hört den melodislingan eller trumman innan”. En del låtar blir helt pånyttfödda. Och dokumentärerna sedan – intervjuer, tvframträdanden och konsertklipp helt i faktatörstande listnörden Albertssons tycke och smak. Men sedan kommer det inga mer Remastrade utgåvor. Och på bandets och skivbolagets hemsidor finns ingen ny information att hitta. Suck – vill ha nu!!!

Men så blir det då sensommar och det presenteras en liveDVD på den pågående turnén. ”Touring the Angel” släppt 25 september. Och från en tysk fan-hemsida ryktas det om att samtliga 7 eller möjligtvis 9 (2 livealbum) också kommer att släppas i sina remastrade upplagor under september. Hoppsan sa. Lyckades idag snoka reda via tyska skivbolagets hemsida att ”A broken frame” (82), ”Some great rewards” (84) samt ”Songs of faith and devotion” (93) verka släppas 29 september i alla fall. Det blir till att spara och gneta under augusti för september ser ut till att bli en dyr månad men jag kan ändå knappt hålla mig!

Inga kommentarer: