tisdag, juli 08, 2008

Synthklassiker Statemachine

Tisdagens synthklassiker blir en svensk grupp igen. Under 90talets mitt och andra halva var synthmusiken någorlunda på gång och i Sverige levde och fodrades musiken även om det inte var i hitlistornas strålkastare. Antalet band, skivbolag, festivaler, klubbar och tidningar ökade. En del av banden var kanske av typen "hellre än bra" där framförallt sången ofta hade en del annat att önska. Ett av de strålande undantagen var Statemachine. Mårten Kellerman hade jobbat som producent och mixare på Stockholm Records och tack vare att Army Of Lovers drog över sin studiotid hamnade han och Rikard Lindell i en annan studio där första Statemachinelåten såg dagens ljus. Anna Jansson blev keyboardist och körade. Bandet slog igenom 96 med singlen Hologram som var riktig synthpop. CDn Avalanche Brakdown släpptes och andrasinglen Happy Endings lät mer åt "moderna Depeche Mode-soundet". Anna hoppade av och Rickard Gunnarsson ersatte. Även Lindell hoppade av och bandet tog en paus. De spelade in en ny version av CDn och släppte Thermal Noise som singel. Den nya singeln Battered & Bruised följde 99, men sedan blev det grus i maskineriet. Jörgen Leo Josefsson gick med i bandet. Det dröjde till 2002 innan epn Less than Perfect släpptes. Singles I´m love kom året därpå men klarade inte av att klättra till de tidigare höjderna. CDn Short & Explosive följde och till sist släpptes Paint it Black som nerladdning på internet. Sedan dess har det varit tyst från Statemachine. Rickard och Leo har dock fortsatt i gruppen Lowe. Videon till Hologram är lite ... konstig.

statemachine

1 kommentar:

Anonym sa...

Suverant band! Kommer fortfarande ihag nar jag fick Hologram singeln efter en bestallning hos Hot Stuff. Min favorite lat pa Avalanche Breakdown tror jag anda var A Crying Statue, lyssnar fortfarande pa den.

Sedan gillar jag verkligen As elusive as ever. Har for mig att du kopte en singel med dem nar vi var i Jonkoping pa eldslandet. Kommer ihaga tt vi lyssnade pa as elusive as ever pa vagen hem.