söndag, juni 01, 2008

Popduell Gessle/Sandelin

Skrev i början av veckan om hur svensk popmusik var ganska mycket mindre framgångsrik än vad den är idag. I mitten av 80talet var det inte många svenska låtar som överhuvudtaget spelades utanför rikets gränser. Frågan för en del är väl kanske varför jag har nämnt namnen Gessle och Sandelin i rubriken. Bägge herrarna hade haft stora succéer i början av 80talet i sina band Freestyle och Gyllene Tider. Efter att GT kraschat var Gessle helt ute i kylan i popsverige. Hans andra soloskiva floppade ganska rejält. En av 1985 års stora händelser var konserten och skivan mot Apartheid. Hela Sverige eliten var på plats men Gessle platsade inte på skivan och fick vara med på ett litet hörn på konserten ihop med Marie Fredriksson och Lasse Lindblom. Sandelin var inte heller med där, men ihop med Tommy Ekman och Gigi Hamilton hade de lyckats placera sig på Billboardslistans dansdel med låten "Telephone". Hade faktiskt en ganska påkostad video och var "på gång". Dessutom producerade Sandelin/Ekman en massa svenska artister som Paul Rein, Shanghai och till och med synthbandet Mobile Homes. Under 1986 var Style med i melodifestivalen med "Dover-Calais" som blev årets näst största hit på Trackslistan. Roxette hade under året bildats. Trots att Marie Fredriksson ska ha blivit avrådd till att spela med "föredettingen" Gessle. "Neverending love" blev en hit under sommaren, men blev "bara" 36 på Tracksårslista. Året efter var fortfarande Style i ledningen efter att ha haft jättehits med "It´s A Secret" och "Empty Bed" som slutade på 5 och 10 plats på årssammanställningen på Tracks. Roxettes "Soul Deep" och "Goodbye To You" mäktade "bara" med 24 och 97 plats. Men sedan lyckades Roxette få till skivan Look Sharp som blev riktigt stor i Sverige. Och vi kan väl alla historien om utbytesstudenten som tog hem ett exemplar av CDn till "sin" radiostation i USA och därifrån spred sig kasettkopiorna över USA. Och ledde så småningom till Billboardsettan för "The Look" som sedan kom att följas av ytterligare tre. Och som ledde till världsherravälde i början av 90talet. Och därefter var det aldrig något snack om vilka som var störst i Sverige. Och fick flera framgångsrika artister och låtskrivare i utlandet.



3 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant. Noterade att Style (eller Sandelin/Ekman) ligger högt på de norska försäljningslistorna just nu med ett samlingsalbum, för närvarande placering 10 på albumlistan. Det nya Best of albumet innehåller även en ny låt: "När jag ser dig".

Anonym sa...

Enligt en artikel i Svenska Dagbladet nyligen kommer Christer Sandelin och Tommy Ekman med ett helt nytt studioalbum nästa år.

Kalle sa...

Ja, snart gör Style (numera endast Sandelin & Ekman) comeback med nya singeln "Vill ha dej igen". Hm....titeln känns synnerligen lik en annan av popkillarnas låtar. Idétorka månne?