måndag, september 04, 2006

TV i Sverige - 50 år

Idag firar Sveriges Television 50 år. 4 september 1956 satte visst ettan, som på den tiden var ensamma i etern, igång sin sändning. Men TV1 blev det inte förren 69 när TV2 kom. 87 byttes det namn till Kanal 1 och blev "Stockholms kanalen" Kanal 2 blev "bonnkanalen" med program från övriga Sverige. 1996 bytte man namn till nuvarande SVT1 och Stockholms anknytningen togs bort.

Även om jag såg ett och annat barnprogram och annat på 70talet (Tre myror... och så vidare) var det först på 80talet de bra programen började. På den tiden hade ju tvn riktigt stort genomslag. Missade man nått program på kvällen innan så hade man ju inte en aning om vad kompisarna snackade om dagen efter. Idag finns det ju så många kanaler och program att välja mellan så det är ju inte samma sak. När en grupp hade varit med i Bagen med Cia Berg, eller i måndagsbörsen så visste "alla" vilka de var. Och visst var programmen bättre! Eller rättare sagt mer nytänkande. Man hade ju inte allaredan sett allt. För när man ibland ser nått av dessa gamla höjdare så håller de ju inte alltid samma nivå som man minns. Program som ovan nämnda Bagen och Måndagsbörsen och senare Listan visade upp de senaste hitsen. Underhållning som Razzel, Kryzz, Helt Appropå, Nöjesmaskinen och Nöjesmasakern (med Werner & Werner, Olle & Helge och Trollet Rulle) samsades med svenska serier som Varuhuset och Hasselserien. Och från utlandet kom Dallas, Dynastin, Miami Vice, V, Knightrider, Macgyver, Fame och Cosby.
Men även om programen, enligt mig, var bättre då så blir det ju en del TV idag också. Så skål på dig din gamle 50åring och hoppas att nästa 50 år blir lika stännande. Vem vet vad vi ser programen i då. TV-dumburken har ju ändrats en hel del under dessa 50 år!

Inga kommentarer: