söndag, april 13, 2008

Olympisk bojkott?

Ett annat ämne som har debatterats på sista tiden är OS i Peking. Attacker på OSfacklan i flera städer har följts med krav på att bojkotta OS.

Bara för att Sverige inte skulle vara med på invigningen eller ännu värre på hela spelen kan jag inte förstå vad detta skulle förbättra för den breda massan i Kina eller för den delen i Tibet.

Hela idén med bojkotter är överskattad. 1980 bojkottade stora delar av västvärlden OS i Moskva och 4 år senare var sitationen omvänd i Los Angeles. Och vad åstakoms av detta? Ingenting. Bara att resultaten och pristagarna i dessa spel fick pris som de visste att de kanske inte skulle fått om hela världseliten hade varit med.

Frågan är väl snarare varför Kina fick spelen från början? Trodde IOK att de skulle ändra sin politik och allmänna inställning bara för att de fick OS? "Oj, nu fick vi OS - nu får vi kanske göra alla till lags och bli en västerländsk demokrati". Skulle inte tro det va?

Vem krävde bojkott när damlandslaget var och spelade fotbollsVM i Kina förra året eller när damhockeylandslaget precis har varit och spelat VM där? Ingen. Är det skillnad på politisk viktighet på ett eller andra Kinesiska arrangemang.

Nä, idrott är idrott och politik är politik och ge f*n i att blanda ihop dessa begrepp.

1 kommentar:

Anonym sa...

Instämmer till 100%. Striden förlorades när de vann omröstningen i I.O.K. Det är ju dessutom ingen nyhet att Kina inte gillar tibetanska seperatister direkt.