måndag, augusti 14, 2006

Shanghai

Har idag utökat min CDsamling. Snubblade nämligen över en hemsida och blogg för några månader sedan. Sidan handlade om den svenska gruppen Shanghai. För er som inte var med på den tiden kan den väl beskrivas som synthbaserad pop med dragning någonstans åt 80talets italodisco fast på svenska. Nu fanns en möjlighet att få tag i debutlpn på cd genom att bara skicka in mailadressen. Inte kunde man missat ett sånt tillfälle till lite 80talsnostalgi. Lpn har jag fortfarande på vinyl och trots att jag har den på mp3 på datorn är det ju kul att ha orginalet på cd också.

Debutsinglen var en dubbel a-sidig historia med låtarna Africa och Ballerina som producerades av Peo Thyrén (Noice, Easy Action och Sha-boom) och Kjell Lövbom (Kee Marcello i Europe och Easy Action). Andra singlen blev Bang Bang vilket blev den stora hiten. Den låg femma som högst på trackslistan under slutet av 1985. Den och hela lpn producerades Christer Sandelin och Tommy Ekman. Bang Bang följdes upp med Rosalina. Dessa tre singlar släpptes från debutskivan. Året efter kom en uppföljare och tre nya singlar som i mitt tycke inte blev lika bra. Ett par medlemmar var utbytta och språket helt utbytt till engelska.

Sett så här efteråt var väl kanske Shanghai i det närmsta att jämföra med ett svenskt pojkband. Många posters i Okej och turnéer med skrikande tonårstjejer. Minns ett repotage i Okej från en konsert i Gisleparken i grannorten Gislaved där de inte hade kravallstaket. Någon av medlemmarna kommenterade "Senast de hade kravallstaket var väl på formula 1 tävlingarna i Anderstorp". Det var stort - Anderstorp nämndes i Okej! ;-)

Efter andra skivan splittrades gruppen. Både sångaren Ulf Söderberg och keyboadisten Rex Gisslén gjorde solokarriär med några riktigt ok singlar.

Läs mer om Shanghai på http://www.shanghaisidan.blogspot.com eller Rex blogg på http://www.rexgisslen.blogspot.com

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kul att du gillade CDn.

Unknown sa...

Shanghai fanns i min uppväxt, på förfester, efterfester och många gånger när man fick känna på livets nederlag och krav, jag gillade verkligen deras musik, synd att de inte finns på Spotify.