fredag, oktober 22, 2010

Multimedia message

Anderstorp fredag morgon

söndag, oktober 03, 2010

EMI, Mute och Depeche Mode

De som känner mig vet att Depeche Mode har varit min största musikaliska kompass under åren. Även om förhållandet inte är så fanatiskt från min sidan det senaste dryga decieniumet håller jag ändå kontakten. Redan från starten 1981 har gruppen varit signade av det oberoende skivbolaget Mute och dess grundare Daniel Miller. Så här med blicken i bakspeglen är det svårt att tänka sig Depeche Modes utveckling utan Miller och Mute. Från start var kontraktet bara ett handslag och där utgifter och inkomster delades 50/50 mellan bolaget och bandet. Och på den nivån har det behållits. Och Mute har hela tiden stått bakom och stöttat och styrt fram bandet. Från det att Vince Clarke hoppade av, den då oprövade Martin Gore tog över låtskrivandet, Alan Wilder togs in, musiken blev mer och mer mörk, industriell, synthetisk, vann mer och mer publik till dess framgångarna blev (för) stora, fest, sprit och knark tog överhanden och Dave Gahan nästan dog. Alan hoppade av och gruppen gjorde trots allt comeback och utan de stora hitliste- och radiosinglarna behöll man sitt grepp. Under hela tiden med skivbolaget bakom sig. Man kan bara tänka sig vad som hänt redan under första året om de befunnits sig på ett av de stora bolagen med deras affärsbaserade policys.

Nu till nutiden. För ett par år sedan tog EMI över Mute, men behöll det som ett "underbolag". Nu har Mute på nytt blivit fristående med visst stöd från EMI. Och det borde man väl som fan vara nöjd med. Men saken är den att det stora EMI behåller de stora mjölkkossorna däribland DM. Känslan är att man spottar ut det man inte vill ha och behåller det andra som genererar pengarna. Det ska bli spännande att se om Depeche Mode får behålla sitt fria förhållande till ledningen eller om det blir stramare tyglar och mer "leverera resultat annars lägger vi oss i" från styrelsen för EMI. Vi fanns som bryr oss om både Depeche Mode och Mute håller tummarna, men har svårt att se förhållandet som alltid varit spricka.



Tracks lägger av

Ett par nyheter senaste veckan har givit mig lite känsla av - ja jag vet egentligen inte vad. Saknad, vemod, tider som flytt eller nått. Beskedet att Sveriges Radios program Tracks ska läggas ner i januari är ett av dem.

Som det barn av 70talet jag är aså var det stora nyheter då Tracks drog igång på lördagarna i september 1984. Ny musik, topplistor och en hel del nya artister upptäcktes genom programet och Kaj Kindwalls ständiga matande av information var kanske det som födde mitt "popnördsbehov" och som satt sitt spår i allafall i 80talsmusiken i mitt medvetande.

Det är kanske förstårligt att Kaj vill syssla med annat efter 26 år och att P3 inte vill eller kan ersätta programmet som förknippas med KAj med någon annan. OCh faktum är att jag inte vet när jag lyssnade på ett helt program senast. Men på den "gamla goda tiden" var timmarna på lördagseftermiddagarna heliga. I mitt kollegieblock skrevs varje lista ner för att sedan arkiveras i pärmar. Kassettdäcket stog redo för inspelning med fingret stadigt på pausknappen. De lördag man var bortrest och oftast med handboll fick mamma oftast intstruktioner om att spela in de sista 45 minuterna så att man kunde höra topp tio av listan i efterhand. Efter ett tag fick jag tag i en bandare med timer så man kunde programera in inspelningarna - perfekt.

Här har ni en länk till en spotify-spellista med samtliga ettor på listorna från 84 till nu. Signerad migsjälv så klart.

Här kommer ett klipp om hur det lät den där första lördagen 8 september 1984.

Nystart

JAg vet att det har varit dålig fart på mitt skrivande här på bloggen. Faktum är väl att den meningen också är en underdrift - det har varit under all kritik och allvarligt talat vet jag inte om det finns någon kvar där ute som bryr sig. Orsaken då? Tja, svårt att beskriva men allt mitt skrivande på alla mina sidor har varit drabbat av oinspiration och tidsbrist. Men nu ska jag försöka göra en nystart och få till lite mer kontinuelig uppdatering.

Vad har hänt sedan senast? Tja en trevlig sommar har glidigt in i höst. På gränsen till minusgrader redan och skrapade bilrutor vissa morgonar - inte kul.

Musikaliskt har sommar inte varit jättespännande. Lite nytt men inget revulotionerande. HAr varit iväg på några DJuppdrag, några utomhuskonserter. Forever Youngkonserten i Varberg och Roxette i HAlmstad som skulle ha varit i Anderstorp.

Handbollssäsongen har satt igång, så det kommer inte att vara några problem med sysselsättningen i vinter heller. Är tyvärr lite för ensamm på vissa av mina områden och skulle väl behöva lite avlastning. Missade första herrmatchen hemma på så där cirka 12-13 år där jag varit DJ. Matchen flyttades till torsdagen där jag och "synthgänget" var i Göteborg för konsert med VNV Nation. Mer om det senare...