torsdag, juli 31, 2008

Grattis Helén och Helena

Idag är det dags för en ny namnsdagsgratulering. Min syster Helén och min förra granne Helena delar ju namnsdag idag.

Grattis på er båda två.

Inleverans - en pall bilar! Sugen någon?

Inleverans - en pall bilar! Sugen någon?

måndag, juli 28, 2008

Värme, åska & regn

Idag har det varit fortsatt varmt i Anderstorp. Under dagen var det drygt 30 grader. Såg på en termometer att det var 26 grader varmt inne i lokalerna.

Lagom till det var dags att gå hem vid 16tiden såg det ut som om det skulle dra ihop sig till regn. Jag hann inte mer än hem, hoppa ur arbetskläderna och dra på mig träningsoverallen innan det började regna och åska. Under tiden det tog att springa från huset till bilen hann jag bli genomblöt. När jag kom till sporthallen hade golvbrunnen utanför vår källaringång hade brunnen svämmat över och tryckt upp vatten till tredje trappsteget.

Såg på regnmätaren på Bäckgatan att det kommit 20 mm på de tjugo minutrarna det höll på. Hörde att mormor och morfar hade fått nära 30 mm.

söndag, juli 27, 2008

Vilket väder

Vilket väder det har varit i helgen. Temperaturen har varit över 30 grader. Genom att bara gå omkring, sitta och äta eller titta på TV så har svettningar brutit fram i ansiktet.

Helt underbart väder och kul för dem som har semester...

Nya singlen från Elegant Machinery

Idag hittade jag en ny video - den nya singlen "Move" från svenska Elegant Machinery.

Den låter riktigt bra. Har bara lyssnat på den ett par gånger än så den har inte satt sig än, är det ett dåligt tecken? Singlen ska släppas den 8 augusti på tyska bolaget Out Of Line. Har ännu inte sett något datum för när hela albumet kommer, men jag ser fram emot det.

Elegant Machinery "Move"

måndag, juli 21, 2008

Grattis Johanna

Kärringveckan rullar vidare. I lördags var det Sara som hade namnsdag. Bland annat hade jag en klasskamrat från gymnasiet som heter Sara. I sammaklass gick även Johanna. Det var ett bra tag sedan jag såg någon av dem eller några andra klasskamrater för den delen. Börjar kanske bli dags för en klassfests snart?

Johanna heter ju även min lilla systerdotter och fadderbarn Tilde. Så henne skulle jag vilja gratulera idag. Även om hela familjen Kardebratt är på Resö.

söndag, juli 20, 2008

Synthklassiker Covenant

Det har varit lite tunnare med uppdateringar med mina synthklassiker senaste veckan. Det måste vi råda bot på. Dagens tips blir Covenant ifrån Helsingborg. Bandet bildades av kompisarna Skil Simonsson, Joakim Montelius och Clas Nachmanson runt 1986. 1992 fick de med en låt på skivbolaget Memento Materias samlingsskiva Autumn Leaves. Låten var The replicant som inspirerats av filmen Blade Runner. 1994 fick de släppa debutcdn Dreams of a Cryotank. Den innehöll Replicant, men även andra tidiga hits som Speed, Thermin, Void och Edge of Dawn. Musiken lutade åt klassisk EBM, men med egna idéer också. 1995 såg jag dem live första gången - på Tartanfestivalen i Emmaboda där vi skulle lyssna på Daf:Dos. Senare samma år släpps cdsinglen Figurehead som visar tecken på ny utvveckling av soundet. Året därpå kommer cdn Sequencer som innehåller Figurehead, men även den nya singlen Stalker och flera andra låtar som kommer att bli klassiska Covenantlåtar. Jag ser dem igen - den här gången på klubben Eldslandet i Jönköping. 1997 släpps låten Themin som cdsingle i USA och följs 1998 av tredje Cdn Europa. 99 kommer singelhiten Tour De Force. 2000 släpps CDn United States of Mind med ny hitsen Dead Stars och Der Leiermann. 02 kommer albumet Nothern Light med Call the ships to Port och Bullet. 06 kom senaste CDn Skyshaper. Clas väljer att lämna bandet och ersätts av Daniel Myer vid livespelningar.

Bullet - Covenant


Covenant - Theremin Club edit mix


Vatten är kul...

Idag är mina kusiner Marie och Annelie nere och hälsar på moster Gunilla och morbror Rolf. Med sig var deras små - Amanda och Ebba. I natt har det ju regnat lite så nu var vattenpölar utanför deras husvagn. Perfekt tillfälle att testa regnbyxor och stövlar...

Rapport från Varberg

Nu är det söndagsförmiddag och jag sitter just nu i förtältet och surfar lite. Vädret är väl inte jättebra just nu. Funderar på att åka hemmåt någon gång efter lunch.

Igår fick jag och pappa besök av farbror Lars och hans Marianne och mina kusiner Emmelie och Filip. Vi var i ett samhälle som heter Bua och var på något som heter Markrillsfestivalen. Tänk var de hittar på. Vi testade att äta någon specialare - makrill och potatismos. Var helt ok. På eftermiddagen kom också mamma ner till Varberg. Vi spelade en omgång minigolf. Jag vann - var tre slag bättre än senast. Delad tvåa var Lars och Marianne, pappa och mamma delad fyra, Filip femma och Emmelie sexa.

lördag, juli 19, 2008

Ugglakonserten

Igårkväll var det alltså utomhuskonsert med Magnus Uggla. Hur var det? Jodå, faktiskt riktigt bra. Någonstans får man beundra de här artisterna som har karriärer på över 30 år och som har så många hits att hela publiken är med från start till mål. Har inte varit på konsert i Societetsparken i Varberg tidigare. Den var inte lika stort som till exempel Varbergs Fästning, men det var ända ganska bra tryck. Blandade åldrar. Jag började konserten cirka 10 meter från scen och "andra halvlek" från andra publikraden.

Uggla och bandet klädda i snyggt svart och vitt. Vita skjortor, svarta slipsar och ett par svarta kavajer. Uggla kombinerade detta med Röda Addidas träningsbyxor.

Jag filmade lite med kameran igår, men det blev så dåligt så det gick inte att visa, men jag hittade detta klippet från Sundsvall.

fredag, juli 18, 2008

Lets go ner på stan.

Varning på stan.

Nu jäklar! Nitar o läder!

Uggla rivstartar med Nitar & läder!

Reklamfilm

Reklamfilm. Märklig upplevelse när publiken jublar åt en sponsors reklam på scen. Folk som intervjuas om deras Ugglafavoriter och publiken svarar med allsång. Kanske så dagens artister måste leva - sponsrade turnéer, t-shirtförsäljning och så vidare...

I väntan på uggla - en öl i gräset!

Stefan andersson just nu

Stefan Andersson just nu. Pelle oskar inte trängas...
Uppställningen på scen - gitarr, trummor och "ståbas"...

Ugglavarning På Stan

Lämnade ett Anderstorp där regnet hängde i luften några minuter i 4. Skulle nämligen ner till Varberg över iallafall någon dag i helgen. Igårkväll bokade jag biljett till Magnus Ugglas spelning här i Varberg. Det blev lite svårare än beräknat dock. När jag bokade på Ticnet och hade fullbordat mitt köp och betalningen dragits från mitt konto kom det nämligen upp att jag inte kunde hämta biljetten hos mitt ATGombud som vanligtvis. Nä, denna skulle lösas ut hos Ticnets egna ombud. Och dessa var i Växjö, Borås, Halmstad, Falkenberg och något ställe till. Nu blir det ju inte någon jätteomväg till Varberg över Falkenberg, bara några mil och någon kvart eller något i tidsskillnad.

Så ikväll blir det sommarens första och kanske enda utomhuskonsert för Pelle. Uggla är väl kanske inte vad han har varit, men är ändå någon sorts favorit. Hoppas och tror att det blir bra. Jag läste någonstans att Stefan "Catch The Moon" Andersson skulle vara förband.

Kärringveckan

Idag börjar den så kallade Kärringveckan. Vet inte om den har någon mer betydelse än att det är en vecka då kärr... förlåt tjejer har namnsdagar. Men den inleds av någon anledning med Fredrik som har namnsdag idag. Jag känner flera Fredrikar och skulle härmed vilja hälsa till dem. "Åsen" Johansson, Emilsson, Haase och så vidare. Stort grattis på er!

Läste precis på wikipedia där det står att ddet ofta regnar på Kärring- eller Fruntimmersveckan. Åh tusan - säger ni det? Svårt att tippa det. Det gör det ju nästan jämt numera. Nu till exempel!!!

onsdag, juli 16, 2008

Synthklassiker VNV Nation

Idag hade jag tänkt presentera ett av banden jag har lyssnat mest på de senaste 10 åren. VNV Nation består av Ronan Harris och Mark Jackson och gruppen bildades i London 1994. Ronan gör det mesta av musiken och texterna är ofta djupa med flera nivåer. Egentligen gjorde Ronan debut som VNV Nation redan 1990 med Body Pulse och Strenght Of Youth. Sedan flyttade han till Kanada innan han flyttade tillbaka till London 94. Året efter kom Advance & Follow och Mark kommer med som livetrummis. 98 kommer CDn Praise The Fallen och singlen Solitary. Just den låten är det första jag hör då Mattias Rydh och Mikael Härensjö spelar den under någon av bilresorna till Göteborg. 99 kommer Empires och singlarna DarkAngel och Standing följer. 2001 släpps Futureperfect och singlarna Genesis och den underbara Beloved. Denna Cdn är enligt mig gruppens bästa. 03 bildar de egna skivbolaget Anachron Sounds. 2005 kommer Matter And Form och 07 senaste Judgement.

Musiken har utvecklats under åren. Från början var den mer åt EBM-hållet. Nu är den en blandning av snabbare danstempo, poplåtar, ballader och ibland med inslag av nästan klassisk musik. Ofta har gruppen med bonuslåtar och alternativa versioner på låtarna på singlarna. Ofta helt annorlunda i tex andra tempon och arrangemang eller med text på tidigare instrumentala låtar. Live har de en kanske lite annorlunda set-up med Ronan bakom mikrofonen och Mark bakom trumpads. Jag har sett dem live flera gånger och precis som jag skrev om Rational Youth och tracey Howe verkar Ronan alltid tycka att det är så kul att spela och träffa fansen.

Namnet står för Victory Not Vengeance som ordagrant betyder Seger Inte Hämnd, men kan översättas med att sträva mot att prestera och inte bittert ångra saker.

VNV Nation - Beloved


VNV Nation - Kingdom (Live)


VNV Nation- Electronaut

Jag - en musiknörd

Har fått lite feedback från ett par håll de senaste dagarna på min blogg och mitt musikskrivande. Bland annat från min Micro-kollega Lotta och senast idag från en ny läsare som heter Fredrik. Visst har det blivit mest synthmusik de senaste veckorna, men det finns mycket annad "onyttigt vetande" fastetsad i mig. Främst 80tal då detta var perioden jag växte upp och så där, men även decenierna innan och efter. Till och med mer "okreddig" musik som t.ex. melodifestival sitter där.

Sen är det väl synd att man inte kan anända sina kunskaper till lite mer nyttiga saker. Märkligt hur lätt sånt här fastnar, medans saker som skolarbetent t-ex- alltid fick kämpas in. Samtidigt som jag fortfarande kan mestadels av Depeche Modes texter ordagrant....

Förhoppningsvis kan jag tipsa någon om musik de inte hört tidigare. Oavsett om de vanligtvis inte lyssnar på sånt. För som jag brukar säga - en bra låt är en bra låt - oavsett hur den arrangeras och framförs!

Halva första arbetsveckan avklarad

Tiden går fått - onsdagen är snart redan avklarad och första arbetsveckan efter semestern är på väg in på upploppet. Hittills har det gått riktigt bra. Jag var lite orolig i söndagskväll att det skulle vara jobbigt att orka upp i tid i måndags, men det har löst sig. Man kan ju trösta sig med att de som fortfarande har semester inte har bättre väder än vad jag hade. Just nu regnar det utanför fönstret - då går det alldeles utmärkt att jobba!

lördag, juli 12, 2008

Tvättdags

Uppe hyfsat tidigt den här lördagen. Sitter och slötittar på TV och surfar runt lite samtidigt. Idag blir det ganska lugnt - har inga direkta planer. Ska ut och handla lite och tvätta lite också. På tal om att tvätta - jag hittade en bild på en tvättanvisning som jag tänkte visa er. Om den inte är förfalskad så är det iallafall inte svensk - tror inte budskapet hade varit rikigt ok i Sverige idag.

fredag, juli 11, 2008

Snart är semestern slut...

Snart är klockan midnatt den här fredagen och med det är semestern slut för den här gången. Återstår bara en helg innan det är dags att pallra sig upp och börja jobba igen. Jag brukar inte ha "söndagsångerst" och inte heller efter semestrarna. Faktiskt ganska skönt att komma in i lite rutiner igen. Visst går det att vänja sig vid att ta det lugnt, slappa och inte ha några tider att passa, men mycket mer än en månad vet jag inte om jag skulle palla. Fråga alla som är sjukskrivna, arbetslösa eller pensionärer hur de tycker det är att inte ha något jobb att sköta. Jag skulle nog snart bli ganska rastlös iallafall...

Synthklassiker Men Without Hats

Igår skrev jag om kanadensiska Rational Youth och fredagens band blir ytterligare ett från kanada. Nämligen Men Without Hats. Gruppen bildades av bröderna Ivan och Stefan Doroschuk. Ytterligare ett gäng killar var med under gruppens karriär bland annat en tredje brorsa som hette Colin sam bland annat Tracy Howe från Rational Youth. 1980 släpptes EPn Folks Of The 80s. 82 kom Rhythm Of Youth som innehöll den stora hiten Safety Dance. Den slog stort (var bland annat trea på USAs Billboardlista och topp5 i stora delar av europa däribland Sverige). Tack vare att de aldrig lyckades följa upp den med någon mer topp5singel brukar de betraktas som ett "one-hit-wonder", vilket jag inte håller med om. De hade flera låtar och singlar som slog och som jag kommer ihåg. Antartica, I Got The Message, Where Do The Boys Go och Pop Goes The World som klättrade på listorna 1988. 1991 släpptes albumet Sideways som då var helt gitarrbaserad och när det inte gjorde nått väsen av sig la gruppen av. De återförenades dock 2003 med CDn No Hats Beyond This Point.

Det är som sagt singlen Safety Dance som de kommer att minnas för. Videon är också märklig - sångaren Ivan promenerar runt med en tjej och en dvärg i någon sorts landsbygdsmiljö. Andra videon jag bjuder på är Antarctica som var ett av Stefan Anderssons favoritönskningar på Romonightskvällarna i Göteborg. Där hittade jag ingen musikvideo utan det blir en liveupptagning. Kolla gärna på keyboardistens karatefattning....

Men Without Hats: Safety Dance


torsdag, juli 10, 2008

Ytterligare en semesterbok

Trots att semestern håller på att ta slut har jag idag varit och handlat ytterligare en semesterbok. Idag blev det Johan Kindes "Någon Sorts Extas". Johan, för dem av er som inte vet det, är sångare och låtskrivare i ett av det tidiga 80talets viktigaste svenska band Lustans Lakejer. Boken är ska vara en historia om musik, klubbar, stämningar och Stockholm under 80talets början. Enligt intervjuer ska den inte vara en hel memoar utan bara delvis självupplevd, men kan säkert vara intressant iallafall.

" I Någon Sorts Extas återskapar Johan Kinde tiden då punken gick över i new wave, frisyrgelén kom till Sverige och Stockholm fick ett klubbliv. Men det är också berättelsen om en pojkes utveckling till ung man, om den första stora kärleken och den första stora sorgen."

Synthklassiker Rational Youth

Dagens musiktips blir den kanadensiska gruppen Rational Youth. Bildades i Montreal 1981 av Tracey Howe och Bill Vorn. Båda hade tidigare varit med i olika grupper, Tracey bland annat i Men Without Hats. Kraftwerk var en av influencerna. 82 hade även Kevin Komoda anslutit och klassiska LPn Cold War Night Life med singlarna City Of Night, Saturdays in Silesia och Dancing On The Berlinwall. Bill hoppade av och ersattes av Denis Duran och Angel Calvo och minialbumet Rational Youth släpptes 83. Trots stora turnéer i Kanada sprack denna uppsättning och Tracey spelade själv in Heredity. Efter ytterligare turnéer tröttnade Tracey och satte Rational Youth på paus på obegränsad tid. Men 1997 återutgavs Cold War Night Life bland annat i Sverige och Tracey och Bill återförenade bandet och åkte över till Sverige och Lund för att spela på Virtual Xmas-festivalen. Bills "vanliga jobb" satte käppa i hjulet för fortsatt återförening, men Tracey plockade in Jean Claude Cutz och Dave Raut och spelade på nytt i Skåne på Helsingborgs Synthfestival på the Tivoli 1998. Dave lämnade senare gruppen men Tracey och JC hade lärt känna svenska skivbolaget October Records och spelade in och släppte CDn To The Goddess Electricity. De turnerade flitigt i skandinavien och framförallt Sverige. Vi var på dem flera gånger och varenda gång slogs jag av hur genuint lycklig Tracey verkade vara av att stå på scenen och framföra låtarna inför den engagerade svenska publiken. Gruppen höll på att spela in en uppföljare och 2001 såg jag dem i vad som verkar bli den sista konsterten de gjorde, på Tinitus Synthfestival i Stockholm. Tyvärr meddelade gruppen nämligen att man på nytt la karriären på hyllan. Dagens videor blir ett TVframträdande från Kanada med Saturdays in Silesia och live från Helsingborg 98 med City Of night.



onsdag, juli 09, 2008

Synthklassiker Mesh

Idag har turen kommit Britterska bandet Mesh. Gruppen kommer från Bristol och bestod från början av de tre killarna Mark Hockings, Richard Silverthorn och Neil Taylor. De bildade Mesh 1991 och gav själva ut den första skivan Fragile innan de plockades upp av det svenska(från Jönköping!) bolaget Memento Materia. På den första skivan var musik mer åt lite hårdare industrial-typen, medans den på den andra In this Place Forever blev mer blandad med mer raka popigare låtar. 1999 släpptes The Point At Which It Falls Apart, som jag nog tycker är deras bästa CD. 2002 kom Who Watches Over Me och sedan blev det längre mellan varje skivsläpp. 2006 kom We Collide och Neil slutade i gruppen. Gruppen turnerar fortfarande en hel del och har tagit in Geoff Pinckney (tidigare bla. i The Nine) som ersättare för Neil vid livespelningar.

Jag har sett dem live vid flera tillfällen, bland annat i Göteborg. Det brukar bli bra tryck även om sångaren mer ser ut som någon alternativrockare/hiphopare med t-shirt och keps/mössa...

Här kommer en livevideo på You Didn´t Want Me och en musikvideo på Friends Like These.



Mesh - Friends like these

tisdag, juli 08, 2008

Synthklassiker Statemachine

Tisdagens synthklassiker blir en svensk grupp igen. Under 90talets mitt och andra halva var synthmusiken någorlunda på gång och i Sverige levde och fodrades musiken även om det inte var i hitlistornas strålkastare. Antalet band, skivbolag, festivaler, klubbar och tidningar ökade. En del av banden var kanske av typen "hellre än bra" där framförallt sången ofta hade en del annat att önska. Ett av de strålande undantagen var Statemachine. Mårten Kellerman hade jobbat som producent och mixare på Stockholm Records och tack vare att Army Of Lovers drog över sin studiotid hamnade han och Rikard Lindell i en annan studio där första Statemachinelåten såg dagens ljus. Anna Jansson blev keyboardist och körade. Bandet slog igenom 96 med singlen Hologram som var riktig synthpop. CDn Avalanche Brakdown släpptes och andrasinglen Happy Endings lät mer åt "moderna Depeche Mode-soundet". Anna hoppade av och Rickard Gunnarsson ersatte. Även Lindell hoppade av och bandet tog en paus. De spelade in en ny version av CDn och släppte Thermal Noise som singel. Den nya singeln Battered & Bruised följde 99, men sedan blev det grus i maskineriet. Jörgen Leo Josefsson gick med i bandet. Det dröjde till 2002 innan epn Less than Perfect släpptes. Singles I´m love kom året därpå men klarade inte av att klättra till de tidigare höjderna. CDn Short & Explosive följde och till sist släpptes Paint it Black som nerladdning på internet. Sedan dess har det varit tyst från Statemachine. Rickard och Leo har dock fortsatt i gruppen Lowe. Videon till Hologram är lite ... konstig.

statemachine

måndag, juli 07, 2008

Legkontroll på hög nivå

Idag är det ju legkontroll på flera ställen. Inte bara för att handla sprit utan även för cigaretter, snus, mellanöl och så vidare. Jag läste idag om en farbror som blivit nekad att handla cigaretter på ICA i Gällivare. Ok att det på systembolaget står något i stil med att de vill att alla under 25 ska visa leg, men i det här fallet borde det inte ha varit några större problem att avgöra om Karl-Erik (som han heter) var tillräckligt gammal. Han är nämligen 64 år. Pensionär men inte tillräckligt gammal för att få handla cigaretter - bara i Sverige...

Synthklassiker Front 242

Idag har jag tänkt presentera en riktig klassiker från mitten av 80talet. När jag var liten/växte upp/gick i mellanstadiet och började lyssna på musik på allvar var det ju så klart 80tal och synth som blev favoriterna. Det som kallades för synth var nästan enbart pop. Tidiga Depeche Mode, Yazoo, Alphaville, Howard Jones och så vidare. Sedan fanns det något som kallades "Råsynth", jag antar att det var en sammanklumpning av allt annat som inte låg på topplistorna men som spelades med syntharna som grund. På denna tiden fanns det ju inte lika många genre och uppdelningar av musikstilar som det gör idag. EBM (Electronic Body Music), Industri, Noise, Crossover och så vidare. Listan kan nog pågå för alltid och frågan är om någon vet vilka som hör till vilken stil.

Nåja, dagens klassiker blir en av grupperna som då kallades för råsynth. Senare när jag hade läst på mer lärde jag mig att de själva kallade stilen för EBM. Gruppen är Front 242 och låten Headhunter. Gruppen bildades 81 av Daniel B och Dirk Bergen. Patrick Codenys, Jean Luc De Meyer gick med året efter och Richard 23 ersatte Dirk 1983. Efter några tidiga singlar och Lpskivorna No Comment, Official Version och Back Catalogue kom så mästerverket Front by Front. Hiten Headhunter hade en video som visade att man inte behöver en multibudget om man har lite friska idéer och orginalitet. Videon gjordes av Anton Corbijn som sedan har blivit något av Depeche Modes visuella regisör. Inte bara Front och DM har fått videor av Corbijn utan även bland andra U2, Nirvana, Metallica och Roxette.
Tillbaka till Front 242. De följde up Front by Front med Tyranny For You som också var lysande. Men sen avtog karriärstegen. Under ett och samma år kom 06 21 03 11 (Fuck) Up Evil och 05 22 09 12 (Evil) Off. Sedan dess har det mest varit mix- och liveskivor. Men igen kan ta ifrån dessa Belgare vad de skapade fram till och med 90talets början. Jag minns när Hasse Bengtsson hade med sig en bergsprängare och körde Front 242 nonstop när vi var på utomhuscup med handbollen i Hallsberg. Live har jag sett Front ett antal gånger: både i Hultsfred, Arvika och Stockholm och det brukar vara full fart och bra röj. En gång på någon festival i Stockholm började de sist av alla och timmen var så sen så jag nästa satt och sov brevid en av högtalarna. Jag minns att kompisarna skrattade år mig - sova i det livet. Säkert en massa decibel....

Headhunter - Front 242


Front 242- Quite Unusual

Ännu mera regn och åska

Idag har det varit ganska lugnt i Varberg. Har varit inne i stan och handlat lite nu i eftermiddag. Mest mat och fika. Kom tillbaka ut till Kärradal efter 17 och det började regna ganska omgående. Efter ett tag kom blixten och åskan också. Så just nu sitter jag med datorn i batteriläget och skriver lite samtidigt som regnet smattrar mot taket. Lyssna på filmklippet så får du höra hur det låter. Dra på lite volym för det är filmat med min telefon.

söndag, juli 06, 2008

Regn, åska och blixt

Hittills har det varit bra väder under mina dagar i Varberg. Men för några minuter sedan började regna rejält. Och nu har det dessutom börjat åska och blixtra rejält också. Blir till att krypa ner under täcket, ta fram min bok och lyssna på regnet mot husvagns- och tälttaket och hoppas att blixten inte slår ner...

Synthklassiker Welle Erball

Vi fortsätter resan med låtar jag spelat mycket. Dagens bidrag blir tyska gruppen Welle Erdball och låten Deine Augen. Jag tycker att låtar på andra språk än på engelska är ganska uppfriskande och synthlåtar på tyska tycker jag funkar helt förträffligt.

Welle består av medlemmarna Honey, A.L.F., Fräulein Venus och Plastique - det vill säga samtliga är Alias eller pseudonym. Gruppen ska ha bildats 1990. En sak som skiljer dem från de flesta andra grupper är att de ganska flitigt använder ljud från gamla datorn Commodore 64 och dess SIDljudkort. 1998 kom låten Deine Augen. Jag vill minnas att vi (jag, Härensjö, Stefan och Haase) körde den ganska kraftigt när vi åkte på Synthfestival på Tivoli i Helsingborg. Efter att ha varit i Danmark och köpt öl satt vi på parkeringsdäcket utanför Haases Saab med dörrarna på vid gavel och bilstereon på hög volym. Undan för undan försvann bilarna runt oss. Märkligt... När vi sedan kom in på Welles spelning blev det riktigt röj på de småländska pojkarna när låten kom...




Welle Erdball - Arbeit Adelt (Live Zillo 99)

Minigolf

Idag har det varit söndag och det var ganska lugnt för den Albertssonska husvagnen i Varberg. Jag, mamma och moster Gunilla gick på loppis i förmiddags. Fanns en hel del gamla saker, men jag köpte inget. Bläddrade igenom en del gamla LPskivor och singlar. Hittade en del saker som man kanske kunde ha köpt men jag hade de flesta redan på CD eller hårddisken. Bland annat Scotch gamla LP Evolution, David Bowie, Human leauge och så vidare. Stod också och tittade på en kopia av Andy Warhols Marilyn Monroetavla.

Sedan tittade kusin Annelie förbi med Anders och deras lilla Ebba. Jag, pappa, mamma, Annelie och Anders gick och spelade en runda minigolf. Anders lyckades avgå med vinsten med två slag före mig och pappa på en delad andraplats. Annelie slog mamma som alltså kom sist.

Nu är jag själv igen eftersom förärldrarna har åkt hem till småland igen.

lördag, juli 05, 2008

Synthklassiker S.P.O.C.K

Igår skrev jag om Malmöbandet Page. Och det finns ett par band som har nära relationer till dem. Ett är S.P.O.C.K. Bandet bildades efter att Eddie Bengtsson (från Page) hade skrivit ett par sånger som födelsedagspresent till Finn Albertsson. Alexander Hoffman skrev text på låtarna och sjöng (nåja, det råder delade meningar om detta ;-) ). Gruppen överlevde födelsedagsfesten och bestod till en början av Alexander och Finn. 1990 släppte man Silicon Dream på en vinylsingel i 510 exemplar. 92 följde man upp med vad som skulle bli gruppens största hit Never Trust A Klingon. Året därpå kom debut CDn Five Year Mission och gruppen hade utökats med Eddie Bengtsson även på scen. Finn slutade/sparkades och ersattes av Johan Billing och man släppte Alien Worlds och singlarna Astro Girl och All ETs Aren´t Nice 1995. Två år senare kom Assignment Earth och man turnerade bland annat i Sverige och Tyskland. Någonstans där skar det sig mellan Eddie och Alexander och Eddie Bengtsson hoppade av för att bara ägna sig åt Page och Siste Mannen På Jorden. Men då många av oss trodde att bandet skulle lägga av då Eddie skrev mestadels av musiken kom istället Christer Hermodsson in och gav nytt liv. Även bytet av Johan Malmgren från Elegant Machinery som ersatte Johan Billing gav lite ny fart på projektet. Speed of light följdes av Dr McCoy och CDn S.P.O.C.K 1999. Och det senaste albumet albumet 2001 A SPOCK Odyssey släpptes just 2001 och sedan dess har inget nytt släppts. En och annan ströspelning har gjorts men det verkar vara tveksamt om det kommer någon ny musik.

fredag, juli 04, 2008

Synthklassiker Page

Dagens synthtips blir svenska gruppen Page. Gruppen grundades 1980 i malmö av Eddie Bengtsson och Marina Schiptjenko. Efter några veckor blev även Anders Eliasson medlem. Jan Adolfsson togs in som synthtrummis men var bara med i några månader innan han gjorde lumpen. Gruppen blev snabbt kultförklarade efter att ha släppt singeln Dansande man. Kort därefter hoppade Anders av och gick med i popbandet Shanghai istället. Därefter har han bland annat varit med i Lambretta. Page släppte ytterligare ett par vinylsinglar och spädde på sitt rykte som kultsynthband. 1991 kom CDn Page som mest innehöll musik som de skapat upp till detta datumet. Fotbollsåret 94 släpptes "första riktiga CDn Hallå (vart tog månbasen vägen) och singlen Bilmusik kördes flitigt i P3. Året därpå kom CDn Glad som det släpptes tre singlar ifrån - bland annat video Står i din väg här nedan. Marina hade flyttat till Stockholm och bytte bort Eddie mot Alexander Bard och nya bandet Vacuum. Sedan dess har hon och Alexander även BWO ihop med Martin Rolinski. Eddie plockade in två nya medlemmar och helt plötsligt var det indiepopliknande tongångar i Page. Trummaskinen utbytt mot "riktiga" trummor och gitarrer i ljud bilden även om syntharna var kvar. CDskivorna Hur så och Helt nära kom men intresset från publiken var sådär. För vanliga poppubliken var Page "synthbandet" och för synthpubliken var Page "indieopbandet". 2000 bestämde sig bandet för att lägga av och på SAMAfestivalen gjorde orginaluppsättningen med Anders, Marina och Eddie en avskedsspelning som spelades in av P3. Sedan dess har det varit tyst från Page. Eddie sysslar med sin andra grupp Siste Mannen På Jorden, Marina med BWO och Anders gjorde en synthskiva häromåret sådär 25 år efter Dansande Man.


Kvällspromenad i underbart väder

Efter att ha varit på bion igår åkte jag runt McDonalds för att hämta hem lite mat. Där gjorde de inte skäl för benämningen snabbmat igårkväll. Beställde en Big-Mac-Meny i McDriven. "Tyvärr är inte Big-Macen klar än men parkera här utanför så kommer jag med den snart". Där stod jag i 10 minuter och väntade innan den kom!

Nåja, efter att ha kommit hem och ätit blev det en kvällspromenad under nära en timmes tid. Solen var på väg ner och det var riktigt snyggt i den halländska kustnaturen. Som tur var hade jag med mig kameran.









Avslutade kvällen med ett par glas vin och med att titta på The Bourne Ultimatume som är den avslutande delen i Jason Bourne-triologin.

Biobesök igårkväll

Igår hade affärerna i Varberg öppet längre. Torsdagarna brukar det vara lite "hålligång" inne stan så jag var ute och kollade lite. Blev inga direkta fynd dock...

Däremot passade jag på att gå på bio. Tror inte jag har varit på bio sedan förra sommarn. Alldeles för sällan. Nu blev det ett återbesök hos en gammal bekant - Indiana Jones. Den fjärde filmen har den smått jobbiga undertiteln Kristalldödskallarnas rike.

Var väl lite tveksam när jag hörde att de skulle göra en del till nu 19 år efter den senaste. Men efter att ha konstaterat att Harrison Ford ser gammal och sliten ut blir jag lite förvånad över att jag tycker att det faktiskt funkar. Indys tid har också hoppat fram sådär 20 år och är nu inne i 50talet och nazisterna har fått lämna plats för ryssarna som "the bad guys". En hel del av scenerna känns lite överdrivna, men så var det ju faktiskt även i de gamla filmerna. Ett par av gestalterna från de förra filmerna finns inte med (bland annat Sean Connery som Indys pappa), men trots detta får han med familjen. Mer säger jag inte...

Totalt sett tycker jag faktiskt filmen var bra och man får vad man hade förväntat sig.

Vädret håller i sig

Fredagen har kommit och även idag är det superväder nere i Varberg. Just nu sitter jag inne i förtältet och surfar lite med en kopp kaffe brevid mig. Tittar ut genom de nerdragna sidorfönsterna och ser inte ett enda moln. Luften står nästan helt stilla.

Har faktiskt hunnit bli lite rastlös. För andra dagen i rad började jag dagen med att dra på shorts och t-shirt och snöra på löparskorna och ta en jogging/gång-runda. Gick bra, men redan vid 8-tiden var det nästan för varmt för att ta sig fram. Iallafall för mig.

Annars ligger jag mest och läser min nya semesterbok Aldrig Fucka Upp och har hörlurarna från I-poden i öronen. Försöker variera mig mellan solen och skuggan - mitt röda piggment är ju inte riktigt gjort för att ligga och steka i timmartal...

torsdag, juli 03, 2008

Synthklassiker Kiethevez

Har tänkt plocka fram lite synthklassiker - låtar som jag har lyssnat på en hel del under årens lopp. Många av dem har gått heta i bilstereor till och från våra "utflykter" runt om på klubbar och festivaler. Och självklart på förfester och dansgolven...

Första låten ut en svensk grupp som höll igång under 90talet. Gruppen heter KieTheVez och jag tror de är från Göteborg. 1994 kom debuten Three Empty Words som videon Anything Higher kommer ifrån. Sedan dröjde det till 97 innan uppföljaren Opium kom. Singlarna Can´t See This, One Roman Choir och Erina släpptes. Och sedan har det varit tyst. De har turnerat på lite skumma ställen som sydamerika. Men nu i år ska en ny CD som heter Non-Binary släppas. Har bara hört lite på deras My-space sida och de låter lite mer "vanlig pop", men med samma tempo och stämningar som de "gamla" låtarna.

Semester dagar i Varbergs sol

Har gjort ett nytt försök att hitta lite sol under min semester. Åkte ner till kusten och Varberg under onsdagen. Riktigt bra väder så här långt - solen steker från en molnfri himmel och knappt någon blåst.

Har precis gjort lite lättare lunch och ska väl diska lite innan det blir solstolen, den nya boken "Aldrig fucka upp" och lite skön musik på I-poden...

tisdag, juli 01, 2008

Nya James Bond

Hittade trailern för nya Bondfilmen "Quatum of Solace". Handlingen fortsätter efter förra filmen "Casino Royale" vilket är en nyhet i filmserien. Tidigare har varje film varit helt nya och fristående historier med ytterst få återkopplingar till tidigare äventyr.

Jag måste erkänna att innan jag såg Casino Royale tyckte jag att Daniel Craig verkade vara fel man för jobbet. Och att helt plötsligt gå tillbaka till Bonds ursprung som början av agent kändes helt fel. Men filmen blev en hit och blåste lite nytt liv i hela Bondfranshisen. Och nya filmen verkar vara en fortsatt väg på inslagen linje...

Busstrejk i Stockholm

Idag vaknade Stockholmarna till en busstrejk. Mitt i turist- och semestertiderna. Dessutom var visst någon tunnelbanelinje sedan tidigare nere för ombyggnad. Jag vet inget om busschaufförernas löner och arbetstider så jag kan inte uttala mig vad de är förtjänta av.

Nu är ju större delen av tunnelbanenätet igång så Stockholm blir inte "lamslaget", men kanske vore det nyttigt för de styrande om även tunnelbanan stängdes. Då skulle politikerna få möta den brist på tät lokaltrafik som råder i stora delar av Sverige. Som ett inlägg i dagens läge med biltrafik och rekordhöga bensinpriser.

FotbollsEM över

Så är då medias senaste stora fokus över. Åtskilliga meter har skrivits och timmar visats från Österrike och Schweiz.

Inför mästerskapet trodde jag på Portugal. Under gruppspelet var favoriten Holland (eller heter det Nederländerna) för att under kvartsfinalen istället bli Ryssland. Men istället blev det Spanien och Tyskland i finalen. Och Spanien vann helt rättvist.

Tänkte bjuda på en repris i finalen i synthmusikväg. Att det finns många tyska synthband vet alla som är intresserade. Från Tangerine Dream och Kraftwerk och framåt. Spanska band var värre. Men sedan tidigare kände jag iallafall till OBK. Så till denna "landskampen" får de representera Spanien med sin låt Lucifer och Tyskland representeras av And One med "Deutschmashine".